Včelí pyl

Pyl včely sbírají na květech rostlin a přinášejí jej v rouscích na zadních nohách. Komerčně bývá k dostání jako doplněk stravy pyl: rouskovaný (rousky - shluky pylu se včelám odebírají před úlem, pro konzumaci se příliš nehodí, protože je stravitelný jen částečně - pro zlepšení stravitelnosti a snížení rizika alergie se má nechat projít fermentací - mléčným kvašením), vypichovaný (přímo vydloubnutá hrudka z plástu ze slisovaných pylových rousků - je již po fermentaci včelami), fermentovaný (pasta, rouskovaný pyl po fermentaci v hermeticky uzavřené sklenici). Pyl vám pomůže na stres, deprese, při rekonvalescenci po nemocech, operacích a mozkových příhodách, při hypertrofii prostaty, na detoxikaci jater, při osteoporóze, syndromu chronické únavy, neplodnosti, impotenci a snížené sexuální aktivitě. U žen při problémech menopauzy. Nemají jej konzumovat děti, alergici (jen pod dohledem lékaře), těhotné ženy a pacienti s nemocemi ledvin. Včelí pyl je mezi doplňky stravy mimořádně levný vzhledem k vysokému obsahu nativních enzymů.